Assalamualaikum...
Hari ini saya nak berkongsi sedikit tips supaya mata tak pedih masa potong bawang.Bawang merah or bawang besar ye u all,bawang putih nak buat apa kan,xpedih pun banyak mana pun u all nak potong.Mesti ada di antara u all yang tak tahu lagi kan.kepada yang dah tau tu,xpe baca je sampai habis.kot2 ada tips yang saya nak bagi ni u all tak tahu lagi...
- Rendam bawang merah or bawang besar tu dalam air.Dalam setengah jam or sejam gitu u all boleh la mula potong.
- Potong di bawah air paip yang sedang mengalir.Tapi jangan buka deras sangat tau,kang terlopong u all tengok bil air.
- Ambil banyak mana bawang yang u all nak potong tu masuk dalam mangkuk lepas tu korang masukkan dalam peti sejuk semalaman.Bukan kat tempat sejuk beku tu tau letak kat bahagian sayur tu.
- Potong dekat kipas yang dipasang kuat ke arah u all.Tapi cara ni kurang praktikal sedikit sebab nanti bertaburan pulak kulit-kulit bawang tu.
Okey tu je tips yang saya tau.u all boleh praktikkan mana2 tips yang u all suka.kompom mata tak pedih masa u all nak potong bawang.
Hmm ni kalau hari2 potong bawang, dah biasa, sukar nak kena masalah ni. :) apapun tips yang baik.
ReplyDeleteOh ya, blog ini ditulis guna medium peranti apa ehh? kenapa satu kolum je???
time potong bawang la selalu menagis hehe...thanks sharing
ReplyDeletekalau rendam dalam air, tak hilang ke zat2 kat bawang tu..
ReplyDeleteTak tahu pula saya bab yg tu,hihi
DeleteBtw,thx sudi singgah cni ye,klu sudi dtg lg...